Skoči na sadržaj

Kako koristiti sajt

Da bi lakše koristili Magična Mesta, i da saznate više o načinu rada sajta, pripremili smo kratak opis pojedinih funkcija, to jest opis pojedinih stranica. Možda slike nisu baš iste kao prilikom pravljenja teksta, ali to je što pokušavamo da poboljšamo upotrebljivost i povremeno pravimo izmene za koje mislimo da su korisne i zgodne. 🙂

Mapa

Mapa sa prikazom markera je klasična Google mapa. Iznad mape se nalazi dugme Filter kojim možete suziti broj prikazanih lokacija po raznim kriterijumima.

Prikaz mape je stalno u gornjem delu ekrana jer je povezana sa listom Magičnih Mesta koja je ispod. Izborom nekog mesta na mapi, spisak se pomera da prikaže to Magično Mesto odmah ispod. Ako namestite miša na Magično Mesto u spisku, automatski se prikazuje njegova lokacija na Mapi.

Mapa Magičnih MestaJedan od interesantnih kriterijuma je da sami upišete lokaciju i odaberete radijus. Prikazaće se samo lokacije koje koje su u tom krugu.

Satelitsku sliku možete prikazati izbormo dugmića u gornjem, desnom delu mape.

Mapu možete uvećavati i smanjivati pomoću + i – dugmića ili točkićem miša tj. sa dva prsta na mobilnim uređajima.

U gornjem levom uglu mape se nalaze tri dugmića:

  • Ceo ekran“ kojim proširite mapu
  • Pretraži ovu oblast“ kojim filtrirate listu Magičnih Mesta na prikazanu oblast (kao kad bi ste u filter uneli centar mape i izabrali radijus)
  • Pretraži moju lokaciju“ kojim filtrirate listu Magičnih Mesta na trenutnu lokaciju (potrebna je dozvola da sajt pristupi Vašoj trenutnoj lokaciji)

Dugmetom „+Dodaj mesto“ sami možete dodati novo Magično mesto.

Lista Magičnih Mesta

Lista magičnih mesta se prikazuje ispod mape i vezana je za mapu. Na listi su pored slike ispisani osnovni podaci Magičnog mesta, a izborom se otvara detaljni prikaz.

Postavljanjem miša na Magično mesto na listi se automatski prikazuje to mesto na mapi. Isto tako izborom markera Magičnog mesta na mapi se prikazuje infobox tog mesta i lista se sama postavi da prikaže podatke tog Magičnog mesta.

Lista i mapa Magičnih mesta

Kategorije

Kategorisali smo Magična Mesta u nekoliko osnovnih kategorija:

i svaka kategorija ima svoje podkategorije radi lakšeg snalaženja. Kategorije su svaka svoje boje, kao i pripadajuće podkategorije, sa izuzetkom Jezera i Vodopada koje smo označili svetlo plavom bojom.

Pristupanje pojedinim kategorijama je moguće putem glavnom menia (ispod Magična Mesta), putem filtera iznad mape ili klikom na naziv kategorije na stranici određenog Magičnog Mesta.

Odabirom glavne kategorije prikazaće Vam se na mapi i mesta iz pripadajućih podkategorija, kao i sam spisak podkategorija sa brojem Magičnih Mesta u svakoj.

Položaj - Regioni

Regioni su napravljeni da bi lakše sutili prikaz (pretragu) Magičnih Mesta. Kako bude rastao broj Magičnih Mesta tako će se i regioni dalje deliti. Nadamo se da će biti potrebe da podelimo po gradovima 🙂

Regione možete izabrati iz glavnog menia, filtera ili klikom na ispisan region kod detaljnog prikaza određenog Magičnog Mesta. Na ovaj način će se prikazati kratak opis regiona a ispod mapa i lista Magičnih Mesta koja podpadaju pod izabrani region.

Detalji Magičnog Mesta

Kada izaberete Magično Mesto sa mape ili sa liste prikazuje Vam se njegova stranica. Detaljni prikaz na vrhu ima putanju kroz kategorije Sajta, naslov i uvodnu sliku.

Detalji Magičnog Mesta

Ispod uvodne slike se nalaze ocene prikazane putem zvezdica, prosečna ocena i broj ocena. Klikom na zvedicu možete oceniti neko mesto.

Prikaz kategorije i lokacije su isto klikabilni i možete ih izabrati za prikaz svih Magičnih Mesta koja tu pripadaju. Broj prikaza stranice je prikazan sa ikonicom oka.

Skroz desno je dugme koje se pojavljuje ukoliko ste vi uneli to Magično Mesto i pomožu njega ga možete uređivati.

Ispod tekstualnog opisa se nalazi red dugmića kojim možeteta zapamtiti to Magično Mesto u svoju listu, zatim dugme da napišete svoj utisak uz fotografije i detaljno ocenjivanje, kao i dugmići da vam se sviđa ili ne.

Detalji Magičnog Mesta

Galerija slika i video materijala slede ispod opisa i naravno mapa sa tačnom lokacijom Magičnog mesta. Na dnu mape se nalazi polje za upis lokacije i dugme PRIKAŽI RUTU. Klikom na ovo dugme vam se otvara prikaz rute od izabrane lokacije do Magičnog Mesta.

Lista Magičnih Mesta u okolini je tu da vam olakša izbor šta još posetiti ili gde jesti, prenoćiti… Ponekad postoje i povezana Magična Mesta koja treba zajedno videti.

Detalji Magičnog Mesta

Dolazi blok sa Kontakt informacijama, eventualno formular da pošaljete email Magičnom Mestu (ukoliko ima upisanu email adresu), veze ka profilima na društvenim mrežama i mesto za komentare stranice.

Na samom kraju vas opet pozivamo da ostavite svoj utisak o Magičnom Mestu i da podelite stranicu putem društvenih mreža.

U pripremi:

Dodaj Magično Mesto

Dodaj svoj Utisak

Vaša kontrolna tabla

Ostavite odgovor